Nyt om stofferne - Center for Hormonforstyrrende Stoffer

Gå til indhold

Hoved menu:

 
9th Copenhagen Workshop on Endocrine Disrupters (COW2017)
Maj 2017

I starten af maj 2017 mødtes omkring 200 forskere fra hele verden på Rigshospitalet for i fire dage for at præsentere og diskutere ny viden om hormonforstyrrende stoffers effekter på mennesker og miljø til den internationale konference COW2017. COW2017 var den niende i rækken af videnskabelige workshops, som Klinik for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet har afholdt om emnet hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer. 
Miljøstyrelsen har tradition for at støtte disse konferencer økonomisk. De seneste år er støtten sket gennem Center for Hormonforstyrrende Stoffer.

Link til worshoppens hjemmeside HER
 
Præsentationerne fra CeHoS Informationsdag 2016
20. december 2016

Optagelser af præsentationerne fra CeHoS Informationsdag 2016 er nu lagt op og kan ses her.
Tak til Erik Albertsen (Flybyfilm.dk) for produktion af videoerne.
 
Forebyggelse af nedsat frugtbarhed

En række forskere, herunder Professor Anders Juul fra Center for Hormonforstyrrende Stoffer, har sammen forfattet rapporten 'Forebyggelse af nedsat frugtbarhed'. 

Konklusionerne af den nye rapport præsenteres ved en eftermiddagskonference arrangeret af Vidensråd for Forebyggelse og Sex & Samfund. Konferencen henvender sig til sundhedsprofessionelle, som er i kontakt med unge og voksne i den reproduktive alder, samt politikere, der arbejder med nedsat frugtbarhed.

Konferencen finder sted i DGI nyen i København. Deltagelse er gratis. Læs mere HER, hvor du også kan tilmelde dig.
 
 
Foredrag om stofskiftehormoner og hormonforstyrrende stoffer

Den amerikanske Professor Tom Zoeller er anerkendt for sin forskning i stofskiftets betydning for hjernens udvikling i fostertilværelsen. Tom Zoeller gæster DTU Fødevareinstituttet og holder her foredrag om stofskiftets følsomhed over for hormonforstyrrende stoffer. 

Foredraget (der er på engelsk) finder sted ved DTU Fødevareinstituttet den 18. november kl. 14-15.30. Læs mere HER
 
 
Ny dansk ph.d. om perfluorerede stoffer 

Christian Bjerregaard Olesen har i sit ph.d.-forløb undersøgt en række forskellige perfluorerede stoffer hos mere end 1500 gravide danske kvinder i 2008-2013. Niveauerne er faldet i perioden, men de aktuelle niveauer er ikke desto mindre vist at have en hormonforstyrrende effekt på det kvindelige kønshormonsystem. 

Christian Bjerregaard Olesen forsvarer sin ph.d. den 21. oktober kl 10 i Merete Barker Auditorium ved Aarhus Universitet. Forsvaret er åbent for alle.
 
 
Danske børn har solfiltre i kroppen året rundt

Nye studier fra CeHos og Rigshospitalets EDMaRC viser, at danske børn har flere forskellige solfiltre i kroppen - også i november måned, hvor solcremen for længst er lagt på hylden. Solfiltre er hormonforstyrrende og for nyligt vist at forstyrre sædcellers svømmeevne.

Se Politikens artikel om undersøgelsen HER
 
 
 
Kan perfluorerede stoffer påvirke hvor tyk du bliver?

Nye studier fra Syddansk Universitet har fundet, at kroppens niveau af de perfluorerede stoffer PFOS og PFOA i barndommen hænger sammen med BMI og maveomfang i ungdommen og det tidligere voksenliv. PFOS og PFOA er populære på grund af deres fedtafvisende egenskaber, og bruges derfor i en række produkter. De er imidlertid svære at slippe af med, når de først er optaget i kroppen.  

Se det engelske videnskabelige abtract HER.
 
 
 
Hormonforstyrrende stoffer fremskynder overgangsalderen

Nye dyrestudier fra DTU Fødevareinstituttet og CeHoS viser, at hunrotter, der i fostertilværelsen blev udsat for en blanding af forskellige hormonforstyrrende stoffer, har færre æg i æggestokkene og risikerer at gå tidligere i overgangsalderen. Resultaterne skaber bekymring for, at hormonforstyrrende stoffer også påvirker overgangsalderen hos kvinder. 

Læs DTU Fødevareinstituttets pressemeddelelse om emnet HER eller se det engelske videnskabelige abtract HER.
 
 
 
Stoffer i fødevareemballage forstyrrer hormonerne

Nye in vitro undersøgelser viser, at flere af de stoffer, der bruges i fedtafvisende emballage, har hormonforstyrrende egenskaber. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og CeHoS har målt et helt panel af de såkaldte polyfluoralkyl stoffer (PFAS) og fundet, at flere af stofferne havde østrogene og antiandrogene egenskaber.

Se det engelske videnskabelige abtract HER.
 
 
 
Lave doser Bisphenol A påvirker udviklingen

Når rotter udsættes for lave doser af det hormonforstyrrende stof Bisphenol A i fosterlivet, påvirker det deres adfærd og vægt, deres brystudvikling og deres sædkvalitet senere hen. 

Det meget omdiskuterede stof Bisphenol A findes i konservesdåser og i nogle former for plastflasker.

De nye undersøgelser er udført på DTU Fødevareinstituttet og er støttet af CeHoS

Læs DTUs pressemeddelelse om emnet HER

Se engelsk abstract og link til de fulde artikel HER
 
Triclosan og hovedomfang hos nyfødte drenge

Et nyt CeHoS-støttet studie har vist, at nyfødte danske drenge, der i fosterlivet blev udsat for høje niveauer af triclosan, har signifikant mindre hovedomfang. Triclosan, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, findes som konserveringsmiddel i blandt andet sæbe og tandpasta.   

Fundet er baseret på Odense Børnekohorte, der har fulgt mere end 500 kvinder gennem graviditeten og nu følger børnenes vækst og udvikling. Kohorten ledes af professor Tina Kold Jensen, der også står bag de nye fund. 

Se DRs program om hormonforstyrrende stoffer og de nye undersøgelser HER.

Se engelsk abstract og link til den fulde artikel HER.
 
 
Ftalater og anogenital afstand hos danske børn

Et nyt CeHoS studie fandt ingen sammenhæng mellem danske gravides udsættelse for ftalater og anogenital afstanden hos kvindernes nyfødte børn. 

Anogenital afstanden er et udtryk for fostrets udsættelse for testosteron. Tidligere svenske og amerikanske undersøgelser har fundet, at høj ftalateksponering hang sammen med en kortere anogenital distance. Niveauerne af ftalater var dog markant højere i de udenlandske studier.

Se engelsk abstract og link til den fulde artikel HER.

 
 
Kvinders reproduktion påvirkes af hormonforstyrrende stoffer

International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) har lavet en interessant video om hormonforstyrrende stoffers indvirkning på kvinders fertilitet og reproduktion.

Se videoen her 
Hormonforstyrrende stoffer og ålekvabber

En ny undersøgelse viser, at to velkendte hormonforstyrrende stoffer, som findes i miljøet, kan forårsage misdannelser hos ålekvabbeyngel. Studiet er fra Biologisk Institut, Syddansk Universitet og udført under Center for Hormonforstyrrende Stoffer.

Læs hvad forskerne bag kan fortælle om fundet HER
Læs hele artiklen HER (kun begrænset adgang)
 
Solfiltret BP3 er hormonforstyrrende

En ny undersøgelse viser, at UV-filtret benzophenon-3, der bruges i solcreme, er hormonforstyrrende i fisk. Studiet er fra Biologisk Institut, Syddansk Universitet og udført under Center for Hormonforstyrrende Stoffer.

Læs mere i Miljøstyrelsens pressemeddelelse HER 
og se abstrakt for originalartiklen HER
 
Rapport om UV-filtre

Se CeHoS' rapport til Miljøstyrelsen om potentielle hormonforstyrrende effekter af 23 UV-filtre HER
 
Strategi for undersøgelse af stoffers hormonforstyrrende egenskaber

Centret har udarbejdet en rapport med forslag til, hvordan man kan undersøge stoffer for, om de har hormonforstyrrende egenskaber. Denne rapport er nu af Miljøstyrelsen sendt til EU, så forslaget kan indgå i Kommissionens videre arbejde med EU-strategien for hormonforstyrrende stoffer. Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside HER, hvor rapporten også kan downloades.
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu